Sword sharpener's natural whetstone 刀研師さんの天然砥石
Blade Sharpener Tsuki, it's Adachi.
[月を見るたび思いだせ]
刃研ぎ屋 月 安達です。
In this issue, we would like to introduce a natural whetstone used by a sword sharpener with whom we are always on good terms.All the whetstones I use are artificial whetstones made by Suehiro, so I am not familiar with natural whetstones at all (^^;)
今回はいつも仲良くさせてもらっている刀の研師さんが使っている天然砥石をご紹介します。ぼくが使う砥石は全て【スエヒロ】さんの人造砥石なので天然砥石は全くわかりません(^^;
They say it is the best Nagura whetstone used for sword sharpening. 3 of them are all Nagura whetstones, but each of them seems to have different hardness and usability.
Natural whetstones are hard to find nowadays, and the best ones are very expensive. I do not use natural whetstones. If I have a chance, I would like to use such a whetstone.
刀研ぎに使う最高の名倉砥石だそうです。3本とも名倉砥石ですがそれぞれ硬さや使い勝手などが違うようです。
天然砥石は現在は中々手に入りにくく、良い物となると値段も非常に高価です。なのでぼくは使っていません。機会があればこんな砥石も使ってみたいですね。
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砥石のネットショップをやっています。
We have an online store for whetstone.→https://hatogiyatuki.shop-pro.jp/
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