A kitchen knife in which the steel is hidden. ハガネ切れした包丁

Every time you see the moon, remember

Blade Sharpener Tsuki, it's Adachi.

[月を見るたび思いだせ]

刃研ぎ屋 月 安達です。


A kitchen knife of a customer the other day.
先日のお客様の包丁。



It is hard to tell, but there is a place where the hagane on the edge of the blade has been cut off.

It seems that the customer sharpened the kitchen knife by himself, but it is common to find kitchen knives that have been sharpened by ordinary people

Perhaps the sharpening angle is too obtuse.

At first, it can be sharpened, but after sharpening it many times, it may not be able to be sharpened or sharpened.

We sometimes have customers who bring us their products saying, "I sharpened it, but it still won't cut.

Is this kitchen knife no longer good?"

Is it no good to sharpen it because the steel is gone?

If you think "Yes," please consult us before throwing it away.


It might be able to cut again.

わかりづらいですが刃先のハガネが切れているところがあります。
お客様がご自身で研いで使っていたようですが、一般の方が研いでいる包丁にはこのようにハガネ切れを起こしているものがよくあります。
おそらく研ぐ角度が鈍角すぎるのでしょう。
始めのうちはそれでも切れるようになるでしょうが、何度も研いでいくうちに
「研いでも切れない」
と言って持ってくるお客様が時々いらっしゃいます。
「もうこの包丁は終わりなのかな?」
「鋼が無くなったから研いでもダメかな?」
と思ったら捨てる前にぜひ一度ご相談ください。

切れるようになるかもしれませんよ^^

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